Un sat din Bihor uitat de autorităţi este ajutat de un francez

0
53


Allain Guillot, un francez în vârstă de 60 ani s-a stabilit în satul Zece Hotare din comuna Bihor acum 20 de ani.

Zece_Hotare_View_01

Un sat sărac, fără dispensar, fără apă curentă, un sat de care nimeni nu se interesează. Din păcate, nu este singurul din România şi nici nu se găseşte câte un străin pentru fiecare sat pentru a-l pune pe picioare.

Satul Zece Hotare a fost, în schimb, unul norocos, pentru că Allain a fost impresionat de el, şi a decis să îi ajute pe locuitorii acestuia.

Acesta a înfiinţat un dispensar, a adus mobilă pentru şcoli şi sărmani şi a ajutat la introducerea apei în localitate.
Lumea din sat îl respectă şi îi este recunoscătoare. „Este Alinul nostru.” spune un localnic.

Francezul a făcut pentru sat mai mult decât a reuşit să facă statul: „Pentru tot satul a băgat apă, a adus foarte multe dormeze, mobilă, aragaze, frigidere. Mie mi-a ţinut fata la şcoală”, adaugă o localnică.

„Iubesc acest sat, nu am o explicaţie. Ştiu că este necesar, este căminul meu şi ştiu că trebuie să fac ceea ce fac. Este tot ceea ce pot spune. Îi iubesc pe tinerii de aici, iubesc ţara, aşa mi-e bine”, declară francezul.

În schimbul acestui ajutor el nu a cerut nimic, se mulţumeşte doar cu bucuria de pe faţa sătenilor.

„Allain ne-a ajutat pe mai multe planuri: din punct de vedere material cu mobilier, cu rechizite pentru elevi, cu materiale didactice şi din punct de vedere financiar”, declară Dumitru Toderaş, directorul şcolii.

Allain a făcut asta deoarece crede în şcoală şi ştie cât de importantă este aceasta: „Ajuţi şcoala, îi înveţi pe elevi, îi educi, îi deschizi spre o grămadă de lucruri pe care nu au avut şansa să le vadă. Aici spre exemplu, înainte cititul era interzis, părinţii credeau că e pierdere de vreme”, spune el.

Bărbatul petrece şase luni în Franţa unde restaurează case vechi, iar cu ce strânge şi cu ajutorul asociaţiei nonprofit înfiinţată de el, ajută oamenii din sat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here