O șansă în plus pentru bolnavii de cancer. Cel mai modern aparat de radioterapie a fost dat în folosință la Sibiu

0
87

De acum pacienții diagnosticați cu diferite forme de cancer au o sansă în plus la viață. La Sibiu ca urmare a unui parteneriat semnat între Spitalul Clinic Județean de Urgență și Centrul Medical Privat Polisano a fost adus unul dintre cele mai moderne aparate de radioterapie.

aparat_radioterapie_13838600

În 1896, un profesor de fizică de origine germană, Wilhelm Conrad Roentgen, a prezentat o prelegere remarcabilă intitulată „Considerente asupra unui nou tip de Raze”. Roentgen a numit-o „X-ray”, „x” fiind simbolul algebric pentru denumirea unei cantități necunoscute. Această lucrare a creat imediat entuziasm în întreaga lume. În câteva luni, au fost concepute sisteme pentru a folosi razele X pentru diagnostic, și 3 ani mai târziu radiațiile erau utilizate pentru a trata cancerul.

Radioterapia foloseşte radiaţii pentru a distruge sau leza celulele tumorale, astfel încât acestea nu se mai pot multiplica. Radioterapia poate fi utilizată în tratamentul tumorii primare sau metastazelor (de exemplu, metastaze osoase).
Radioterapia este ţintită spre zona cu tumora malignă. Radiaţiile afectează toate ţesuturile din zona de tratament, dar efectul maxim este asupra celulelor care se divid rapid şi activ, cum sunt celulele tumorale. Dacă radioterapia lezează şi celulele sănătoase, pacientul experimentează efecte secundare. Uneori celulele sănătoase rezistă la leziunile induse de radioterapie sau se repară rapid. Diferite zone ale corpului prezintă nivele diferite de toleranţă la radioterapie. Radiosensibilitatea este un termen care defineşte riscul probabil ale celulei de suferi leziuni induse de radiaţii; de exemplu, celulele tegumentului sunt mai radiosensibile comparativ cu cele hepatice, astfel încât este mai probabil să sufere leziuni induse de radioterapie.

Noul aparat de Radioterapie a fost amplasat în buncarul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în locul vechiului aparat, care a fost scos din uz. De el vor putea să beneficieze gratuit toți pacienții asigurați în cadrul Sistemului Național de Asigurări de Sănătate.

„Cert este că adresabilitatea va fi foarte mare, că și așteptările au fost foarte mari în egală măsură pentru pacienții din Sibiu și pentru cei din Alba, Hunedoara, chiar și o parte din Brașov și Vâlcea, care vor veni să facă tratamentele aici. Tratamentele vor fi gratuite pentru toți bolnavii care vor avea nevoie de ele, cu prioritate pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pentru că spitalul a pus la dispoziție acest spațiu. Pacienții Spitalului Clinic Județean nu vor plăti nicio taxă către Clinica Polisano, partenerul nostru”, a explicat Spinean.

Unul din principalele avantaje ale noului aparat de radioterapie este că nu iradiază țesuturile sănătoase ale bolnavilor.

„Acceleratorul se rotește 360 de grade în jurul pacientului. (…) organele de risc, țesuturile pe care nu vrem să le iradiem, pot fi scoase din câmpul de iradiere, astfel mărim doza în formațiunea tumorală și reușim să salvăm celelalte țesuturi. Este o tehnică nouă. Am trecut de la un aparat care era din anii 1980, la un aparat din 2014. Deci saltul este foarte mare”, a explicat medicul radioterapeut, Ștefan Moga.

Acceleratorul liniar de particule Tomotherapy și computerul tomograf pentru planning, dotare în valoare de aproape 3,8 milioane de euro din noul centru de Radioterapie Polisano, au fost ultimele achiziții făcute de Ilie Vonica, omul de afaceri sibian, care s-a sinucis după ce soția sa a fost arestată, ca urmare a scandalului cu rețetele false, conform lui Victor Palada, directorul general al Clinicii Polisano.

Sursa: Agerpres

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here