0 Shares 136 Views

Oamenii de ştiinţă ne avertizează că Pământul este în pericol

Crina Iul 30, 2014
0 137


Se presupune că Pământul a trecut până acum prin cel puţin cinci extincţii, astfel au dispărut diverse specii. Ultima extincţie a dus la dispariţia dinozaurilor.

pamantul-amenintat-de-un-asteroid-perioculos-impactul-de-mii-de-ori-mai-periculos-decat-bombele-atomice_size1

Cel mai probabil acestea au loc datorită dispariţiei oxigenului din apă cauzate de răcirea globală sau de vulcanism. Acest fenomen a dus la dispariţia în masă a vieţuitoarelor marine.

Catastrofa cu cel mai mare impact a avut loc la tranziţia dintre Permian şi Triasic, acum 251 de milioane de ani, marcând sfârşitul erei Paleozoice şi începutul Mezozoicului, unde au dispărut 96% din speciile de vieţuitoare marine şi 70% dintre vertebratele de pe uscat.

Cea mai cunoscută extincţia a avut loc acum 66 milioane de ani la graniţa dintre Cretacic şi Paleogen, care a marcat sfârşitul erei Mezozoice şi începutul Cenozoicului. Acest fenomen a dus la dispariţia a trei sferturi dintre speciile de pe pământ, inclusiv cea a dinozaurilor. Cauza acestei extincţii a fost datorită ciocnirii planetei cu o cometă extrem de mare, de aproximativ 10 kilometri.

La fel ca şi extincţia de acum 66 milioane de ani există posibilitatea de a apărea încă una asemănătoare în viitorul apropiat.

O echipă internaţională de cercetători condusă de către Rodolfo Darzo, profesor de biologie la Stanford avertizează asupra faptului că, aceste extincţii a fost cauzate de către transformări ale temperaturii sau catastrofe în urma ciocnirii cu asteroizi. Probabil ca următoarea catastrofă va avea doc datorită intervenţiei omului asupra planetei.

Începând cu anul 1500, au dispărut aproximativ 320 de vertebrate, însă asta nu se opreşte aici, populaţia speciilor rămase având un declin de 25% iar cele mai afectate sunt animalele mari cum ar fi elefanţi, ursi polari, rinoceri care, din păcate, se confruntă cu cea mai mare rată a declinului de până acum, iar dacă nu avem grijă acestea vor dispărea curând de pe planetă.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cadrul speciilor de nevertebrate. Se estimează că între 16 şi 33% dintre speciile nevertebrate sunt puse în pericol.

„Acolo unde densitatea umană este mare, creşte rata defaunizării, incidenţa rozătoarelor şi, astfel, numărul de agenţi patogeni, ceea ce creşte riscul transmiterii bolilor”, ne informează Rodolfo Darzo.

Populaţia umană a crescut foarte mult în ultimii 35 de ani, însă numărul speciilor de nevertebrate a scăzut cu 45%.

David Biello speră că, cu ajutorul nostru, această a şasea extincţie nu va mai avea loc. El consideră că dacă conservăm natură mult mai bine am putea evita multe catastrofe.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category