0 Shares 123 Views

Cod Roșu de inundații în România. O viitură de peste 6 metri a facut prăpad în județele Gorj și Vâlcea. Imagini dramatice

admin Iul 29, 2014
0 124

Viiturile fac prăpăd în judeţele din vestul ţării, Sute de persoane fiind evacuate în urma inundaţiilor din Oltenia.

novaci2

Zeci de persoane din localitatea Novaci, judeţul Gorj, au fost evacuate după ce apele râului Gilort au ieşit din matcă şi au inundat casele. Viitura a depăşit cinci metri înălţime, iar mai multe familii cu copii au rămas blocate în podurile caselor. Autorităţile au cerut sprijin de la MAI să trimită în zonă un elicopter pentru evacuarea sinistraţilor.

”Oamenii nu au mai văzut aşa ceva din anii 1964-1965. Erau disperaţi, plângeau. A fost o viitură extremă, care a dus cu ea pietre, buşteni şi care a avut între trei şi cinci metri. Cantitatea de precipitaţii a fost uriaşă”, a povestit Dumitru Leuştean, primarul localităţii Novaci.

”Primiserăm o avertizare de cod portocaliu, aşa cum am mai primit şi altă dat şi nu s-a întâmplat nimic. Însă pe la orele 10:30-11:00 s-a pornit urgia, iar vârful s-a înregistrat în jurul orelor 14:00-14:30. Ne-am luat măsurile de precauţie, dar nu ne-am aştept la un fenomen meteo imediat, de o asemenea intensitate”, a continuat primarul.

Zeci de localități din țară sunt afectate din cauza acestor inundații. Până acum cele mai afectate sunt Novaci, județul Gorj și Vaideeni din județul Vâlcea.

Un bărat în vârstă de 72 de ani a murit în Argeş şi alte două persoane au fost date dispărute în Olt. Tot în Argeş, un tren de persoane al companiei private Regiotrans a deraiat între Piteşti şi Curtea de Argeş, în jurul orei 17.00, în zona unui podeţ unde s-a produs o viitură.

Până acum vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, a anunțat, în Argeș, că două persoane sunt decedate în urma inundațiilor.

Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la 14.15 până la 23.00, informeaza Mediafax.

Potrivit avertizării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

INUNDATII - BOTOSANI

INUNDATIE - NOVACI - GORJ

INUNDATIE - NOVACI - GORJ

img-20140729-01027

novaci1

novaci4

novaci5

Sursa Gandul

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category