0 Shares 120 Views

Un rrom care face cinste etniei lui: Uite ce afacere și-a dezvoltat

admin Iul 26, 2014
0 121

Iată că nu toți rromii sunt plecați la furat prin străinătate, sau se ocupă cu colectarea fierului vechi.

Există și rromi intreprinzători care au ales să-și deschidă propria afacere, legală, unii dintre ei ajungând să fie mândri despre statulul lor. Este și cazul lui Mircea Bujor, de etnie rromă din Teleorman care împreună cu familia a început o afacere cu castraveți pe care îi vinde în marile lanțuri de hipermarketuri.

“Totul a început prin 1992. Terminasem clasa a VIII-a şi nu prea aveam ce să fac în momentul acela. S-au dat terenurile în chirie de către primării. Noi dacă eram romi, nu am avut teren moştenit. Am închiriat de la primărie şi ne mergea foarte bine. Mergeam la Bucureşti şi vindeam.Ţin minte că mi-am luat o maşină prin 1992”, a povestit Mircea Bujor.

rom 6

Producătorul din Dracea ţine morţiş să se ştie că este ”ţigan”.” Aceasta este o afacere de familie. Suntem aproximativ 11 persoane implicate. Eu fratele meu, băieţii mei şi alte rude. Sunt legumicultor de la 13 ani. Băieţii mei care au 15, 16 şi 17 ani mă ajută. Eu sunt mândru că sunt rom. Am întâmpinat în timp probleme din cauza mentalităţii, pentru că eşti efectiv dat la o parte dacă eşti ţigan”, povesteşte Mircea Bujor.

Oportunitatea de a-şi vinde castraveţii şi roşiile în hipermarketuri i-a venit prin intermediul Programului ” Dor de Gust”.

Programul lansat anul aceasta sub denumirea „Dor de gust” este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România.

rom4

Afacerea este una de familie, în care sunt implicați bineînteles toți membrii familiei: soția, cei trei copii, dar și câteva rude.

rom

”Noi ne ocupăm mai mult cu sortatul. Participăm şi la strângerea legumelor şi la contabilitate. Această activitate ne formează în viaţă ca şi oameni. Noi suntem elevi la Liceul Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria iar în timpul verii ne ocupăm cu legumele. Ne place. În viitor o să preluăm noi toată afacerea şi trebuie să fim formaţi de mici”, spune Marius Bujor, băiatul de 16 ani al producătorului teleormănean.

Sursa: Teleorman24.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category