0 Shares 83 Views

Un român a ajuns să fie ales primar în Germania

Crina Iul 18, 2014
0 84

Românul, Ştefan Guzul a părăsit ţara în 1992, la vârsta de 25 ani,însă nu a rămas mult timp departe de țară şi s-a întors în România. Îndrăgostit de o nemţoaică divorţează de soţia lui cu care avea doi copii şi se reîntoarce în Germania în anul 1994 deoarece femeia nu vroia să vină în România.

646x404

După multe căutări şi insistențe a reuşit să se angajeze ca subofiţer chiar dacă concurenţa a fost una acerbă. Datorită implicării şi devotamentului, acesta a fost numit ulterior primar în comuna Ivenack.

Nu a fost uşor să obţină statutul acesta mai ales dacă privim naţionalitatea lui, însă el a fost foarte apropiat de localnici iar oamenii l-au votat.

„Totul ţine de apropierea de oameni“, spune Ştefan Guzu.

„Ca străin şi, în special, ca român nu a fost uşor. A fost un drum foarte lung, mi-a fost foarte greu să realizez tot ceea ce am făcut. Acum, după 18 ani, pot să spune că sunt mândru de realizările mele. Şi prietenii mei de acolo spun că pot să fiu mândru, fiindcă sunt nemţi care nu realizează ceea ce am reuşit eu”, adaugă Ştefan Guzu.

Românul acum în vârsta de 47 ani, provine dintr-o familie modestă din comuna Poiana Ilvei din Bistriţa. Acesta mai are încă 12 fraţi, 6 dintre ei locuiesc acum în alte ţări, unul este în Timişoara iar restul în diferite localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Tatăl lui, care are acelaşi nume cu fiul lui din Germania, Ştefan Guzu, este tare mândru de el: „S-a realizat fain. Nu şi-a găsit aici de lucru ce şi-a dorit şi a reuşit acolo. E un om deştept şi are capacitatea de a conduce”, declară acesta.

Chiar dacă a plecat de mulți ani nu a uitat de comuna în care a copilărit, astfel că, a făcut câteva schimbări în comuna bistriţeana, s-a alăturat unei asociaţii de prietenie româno-germană cu care a reuşit să aducă instrumente muzicale în valoare de 10.000 euro Liceului de Muzica „Tudor Jarda” din Bistrița, iar mai apoi a adus unui azil de bătrâni cărucioare şi dispozitive pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu în ultimul rând a adus comunei Poiana Ilvei o maşină de pompieri.

Sursa adevarul.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category