0 Shares 88 Views

Cofeina poate stimula memoria pe termen lung

Crina Iul 10, 2014
0 89

Numeroase studii au sugerat că prezența cofeinei în diferite produse poate avea multe beneficii pentru sănătate. Acum, noi cercetări au demonstat că o doză de cofeină, după o sesiune de învățare, poate ajuta în stimularea memoriei pe termen lung.

caffeine

Echipa de cercetare, condusă de Daniel Borota de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, a constatat că, deși cercetările anterioare au analizat efectele cofeinei ca un amplificator cognitiv, încă nu a fost studiate efectele pe termen lung aduse de cofeină.

La acest studiu au participat 160 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.

În prima zi a studiului, participantilor le-au fost prezentate imagini cu diferite obiecte și li s-a cerut să identifice dacă elemente sunt de „interior” său „exterior” .

La scurt timp după această sarcină, o parte din participanţi au primit 200 mg de cafeină sub forma unei pilule.

A doua zi, participanților li s-au arătat aceleași imagini, precum și unele noi. Cercetătorii au cerut participanților să identifice imaginile „noi” de cele „vechi” şi de asemenea care sunt similare.

Astfel cercetătorii au descoperit că subiecţii care au luat cofeină au fost mai buni la identificarea imaginilor similare, însă ambele grupuri au fost capabile să distingă cu precizie dacă imaginile sunt vechi sau noi.

„Astfel, putem concluziona că o doză de cel puțin 200 mg este necesară pentru a observa efectul de consolidare a memoriei”, relatează autorii studiului.

Echipa, de asemenea, a constatat că performanţa de memorie nu ar fi fost îmbunătățită dacă subiecții ar fi primit cafeina cu o oră înainte de efectuarea testului.

Potențialele beneficii și riscuri ale consumului de cofeină

Multe studii au sugerat faptul că produsele ce conțin cofeina oferă beneficii de sănătate. Anul trecut, Medical News Today a raportat că băuturile cu cafeină pot reduce riscul bolilor de ficat, în timp ce un alt studiu, spune că dacă bei 2-4 ceşti de cafea pe zi riscul apariției depresiei poate fi mai scazut.

Însă cafeina nu are numai părţi bune, un studiu sugerează că stimulentul este capabil să perturbe somnul, în timp ce un alt studiu spune că cofeina din băuturile energizante poate modifica funcţia cardiacă.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category