Acum se poate depista cancerul pulmonar mai uşor şi în România

0
74

Dacă e să facem referire la aparatura medicală deţinută de ţările europene, România se află la un nivel cu mult inferior. La ora actuală, România are nevoie de mai mult de două miliarde de euro investite în sănătate.

cancer-pulmonar

Însă, recent a fost adus în România un aparat medical, numit Ebus, în valoare de 150.000 de euro. Acesta a fost achizitonat din fondurile alocate de Consiliul Judeţean Cluj. Aparatul se află în posesia Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj Napoca şi poate depista cancerul pulmonar încă din faza incipientă.

„Am primit singurul şi cel mai performant aparat din România. Se numeşte Ebus şi face endografii endobronşice cu biopsie şi autofluorescenţă pentru depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar. De el vor beneficia sute de pacienţi care vor avea şansa unui diagnostic precoce şi prescrierea unui tratament adecvat, deci vor avea şanse mari de supravieţuire”, a precizat dr. Vasile Mureşan, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello.

Acest aparat permite să fie detectate tumorile maligne datorită modificărilor de culoare care au loc la nivelul ţesuturilor pe care acesta le detectează.

„Sunt modificări de culoare care nouă ne sugerează că poate fi vorba de modificări maligne şi ne arată şi de unde putem să luăm biopsie. Astfel putem să confirmăm diagnosticul de tumoră în stadii incipiente, în stadii în care bolnavii pot beneficia de o terapie potrivită”, a declara Mărioara Şimon, medic primar pneumolog bronholog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here