0 Shares 140 Views

Metode practice de a îndepărta o căpuşă

admin Iul 04, 2014
0 141

Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdelor. Chiar dacă nu toate căpuşele transmit boli unele o fac, și mai mult decât atât, pot fi cauza apariţiilor unor afecțiuni grave de sănătate. De obicei acestea se găsesc în iarba înaltă şi de acolo trec direct pe tegumente.

capusa

Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, și trebuie să fii atent să le îndepărtezi în întregime. Dacă nu sunt îndepărtate în întregime acestea pot transmite diverse boli. Este suficient să îndepărtezi atent căpuşa, să dezinfectezi zona şi să te asiguri că nu apare o infecţie sau inflamaţie, însă în anumite cazuri este necesar şi un vaccin antitetanic.

Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina au ca simptome următoarele: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii.

Iată cum trebuie să procedezi pentru a îndepărta o căpuşă integral

Scoate căpușa cu o pensetă

Cu ajutorul unei pensete ascuţite prinde căpuşa cât mai aproape de locul în care aceasta s-a prins în piele, de capul căpuşei. Când ai prins-o bine trage uşor astfel încât să îi scoţi capul fără să o rupi. După ce ai extras-o şi ai omorât-o dezinfectează foarte bine zona cu alcool sau apă caldă şi săpun, procedează la fel şi cu penseta.

Încearcă să o scoţi cu mâna

În cazul în care nu deţii o pensetă, o poţi scoate cu mâna, însă neapărat trebuie să porţi mănuşă pentru protecţie. Trebuie să fii foarte gentil să nu cumva să rămână capul în piele.

Foloseşte ață dentară

Înfăşoară-i capul cu aţa dentară şi trage până iese cu totul. Însă fii atent trebuie să înfăşori capul şi nu corpul. Aceasta este o metodă mai grea şi nerecomandată deoarece în modul acesta este foarte uşor să rupi căpuşa.

Foloseşte un băţ de chibrit

Căpușelor le place fosforul. Acest lucru poate fi folosit ca şi armă împotriva acestora. Umezeşte capul unui băț de chibrit și fă cercuri cu el, în jurul Căpușei. După câteva secunde căpușa își va extrage singură capul.

Verifică pielea după ce ai îndepărtat căpușa

Imediat după ce ai extras căpușa trebuie să fi mai atent la zona respectivă. Încearcă să verifici zona respectivă cel puţin o săptămână, zilnic. În cazul în care apare o roşeaţă sau este ceva schimbat mergi direct la spital pentru tratare. Acelaşi lucru trebuie făcut şi dacă ai febră sau frisoane.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category