Cum ne putem da seama dacă alimentele sunt sau nu modificate genetic?

0
88

Cum ştiţi deja, cele mai sănătoase alimente sunt cele cultivate în gradina proprie, departe de hormoni şi de îngrăşămintele chimice.

plu

Dacă ne referim la legumele de import, pe care le găsim în magazine, diferă destul de mult unele de altele privind acest aspect.

Cum ne putem da seama care dintre ele sunt cancerigene şi care sunt mai puţin nocive?

Cu siguranţă s-a întâmplat ca pe legumele şi fructele cumpărate să fie lipite etichete colorate şi cu ceva coduri inscripţionate. Acele coduri se numesc coduri „PLU” şi ne arăta dacă vegetalele au fost crescute bio sau nu. Codurile sunt stabilite de către de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite încă din anul 1990.

Codurile întâlnite pe stickere sunt formate din patru sau cinci cifre care ne indică modul în care produsele au fost crescute.

Codul format din patru cifre ne indică faptul că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Dacă codul este format din cinci cifre, iar prima este cifra 8, ne indică că vegetalele respective au fost modificate genetic. În schimb dacă prima cifră a codului este 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic.

În concluzie cu excepţia vegetalelor din gradina proprie, cele mai bune sunt cele care au inscripţionat pe etichetă un cod format din cinci cifre care începe cu 9.

Însă nu pe toate fructele şi legumele din comerţ este înscris codul PLU pe etichetă, asta pentru ca producătorii îl pot pune atât pe fiecare aliment în parte cât şi pe un întreg lot de alimente.

Dacă cumpăraţi fructe sau legume de import recomandarea este să le alegeţi pe cele cu codul scris pe autocolant.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here