0 Shares 8448 Views

33 de mâncăruri tradiționale ungurești pe care trebuie să le încerci

admin Mar 08, 2014
0 8449

1. Lángosul – gogoașa lunguiață

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este o gogoașă tradițională ungurească, făcută din aluat de pâine, și prăjită în ulei. Poate fi făcută cu smântână, iaurt sau lapte în loc de apă. Poate fi mâncată caldă, când este gata imediat, sau rece. Se poate asezona cu iaurt, brânză sărată, usturoi sau mujdei de usturoi. Cuvântul langoș provine de la ungurescul „lang” care înseamnă „flacără”. Gogoașa tradițională ungureasca se cocea din aluatul de pâine și reprezenta micul dejun în dimineața în care se ducea pâinea la cuptor. Astăzi langosul îl regăsim în nenumărate patiserii și aproape în toate bâlciurile și parcurile de distracție din Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Croația și România.

2. Gulyás – gulaș

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este o supă tradițională ungurească, pe care o poți comanda în orice restaurant din Ungaria. Este o supă făcută din bucăți de carne de vită, cartofi, multe legume, și foarte multă boia. Inițial era o supă caldă, bună, picantă făcută de crescătorii de vite. Și după cum spun rețetele ungurești este și foarte ușor de preparat. După ce ai terminat de tăiat și tocat trebuie să pui ingredientele la fiert iar apoi doar să le urmărești din când în când. Iar pentru o cină reușită servește supa caldă alături de un pahar de vin roșu.

3. Palacsinta – clătite 

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sunt varianta maghiară a clătitelor franțuzești, cu aceeași compoziție, dar ușor mai groase și mai ușor de mâncat pentru că nu se rup așa de ușor. Renumite sunt tradiționalele clătitele Hortobagyi, umplute cu carne tocată, ceapă călită și asezonate cu smântână și boia. Ca desert sunt renumite clătitele Gundel umplute cu nucă tocată, stafide și rom, și servite cu sos de ciocolată amăruie.

4. Pörkölt – Tocănița de carne

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este o tocăniță tradițională ciobănească, din carne de vită de cele mai multe ori, sau din pipote de pui cu multă ceapă, roșii și ardei. Se gătește afară la ceaun și este masa ideală de împărțit cu prietenii la iarbă verde sau în grădină, alături de pâine de casă și un pahar de vin.

5. Gesztenyepüré – puree de castane

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

O bună modalitate de a mânca castanele comestibile în afară de coapte. Se prepară un puree ce se amestecă cu zahăr și rom și se seveste cu vișine și multă frișcă.

6. Halászlé – ciorba de pește

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este o mâncare pescărească făcută cu ardei iute, și fiartă multe ore afară la ceaun. Supa este plină cu bucăți de pește, de cele mai multe ori din mai multe sortimente de pește de rău care provin bineînțeles din Tisa sau din Dunăre. Deși pare ușor fierberea lentă la foc, afară, este secretul unei ciorbe reușite.

7. Kürtőskalács

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Un cozonac delicios, originar din Transilvania și copt cu grijă sub formă unei spirale atașate pe un sistem de rotisat. De fapt o rolă de lemn pe care se întinde cu grijă o spirală de cozonac. Se coace afară la grătar. Se asezonează cu nucă, nucă de cocos, zahăr caramelizat, cacao sau scorțișoară… o spirală delicioasă ce speri că nu se va termina niciodată.

8. Dobostorta – tort doboș

8

Un deliciu dintr-un foietaj aerat cu cremă de cacao și unt, acoperit de o delicioasă crustă de caramel și nucă deasupra. Tortul poartă numele cofetarului Jozsef Dobos, fiind un tort tradițional maghiar. Este ușor de găsit în orice cofetărie sau patiserie din întreaga Ungarie.

9. Tőltöttkáposzta – varză umplută

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sau sarmale umplute cu carne și orez, o mâncare tradițională și deseori găsită chiar la mâncarea fastfood. Sunt delicioase cu o porție zdravănă de smântână.

10. Meggyleves – supă de vișine

Poză: Wiki

Poză: Wiki

Este o supă racoroasă de vară făcută din smântână, vișine și zahăr. Și deși este o supă dulce pe care ai fi tentat să o mănânci ca desert, în zilele de vară este un fel principal răcoros și delicios, o bună alternativă la mâncarea cu carne sau foarte consistentă din bucătăria maghiară.

11. Rétes – ștrudel unguresc

11

Un ștrudel din foietaj, umplut la maxim cu mere, vișine sau mac, garnisit cu zahăr pudră. Cu siguranță că nimeni nu face economie la umplutura unui astfel de ștrudel. Alături de o cafea bună este o gustare ideală pentru o după-amiază reușită.

12. Tokaji Aszú – vin aszu din Tokaj

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este un vin dulce din regiunea viticolă renumită a Ungariei, Tokaj. Deși mai multe sortimente de vin provin din această regiune, vinul dulce Aszu este renumit în întreaga lume, și unic în savoarea sa.

13. Paprikás Csirke – Papricaș de pui

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este poate cea mai renumită mâncare tradițională ungurească, și cunoscută chiar și din filmul “Cand Harry a întâlnit-o pe Sally”. Este o tocăniță de pui cu ardei și servită în mod suprinzator cu … smântână.

Este un deliciu de pui cu smântână, picant, și se servește cel mai bine cu găluște special făcute pentru această mâncare, cu paste sau cu tăieței.

14. Töltött Paprika – ardei umpluți

14

Ardeii sunt umpluți cu un amestec de carne, orez și legume, fierți sau copți la cuptor în sos. Ardeii umpluți sunt ei înșiși delicioși, iar umplutura îi face de-a dreptul irezistibili.

15. Túrós Csusza – macaroane cu brânză

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sunt macaroane amestecate cu brânză turo (o brânză între urdă și brânză de vaci), gustul fiind îmbunătățit cu șuncă. Dacă ești amator de paste și brânză acesta este felul ideal de mâncare. Dacă ești carnivor, șunca îți va satisface pofta de carne.

16. Kifli – cornuri

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sunt cornuri făcute din aluat cu drojdie, deși poate vi se par că seamănă cu un croissant. Sunt mult mai dense și mai consistente și de cele mai multe ori se mănâncă cu unt, sau se pot folosi la sandwich-uri delicioase cu brânză sau șuncă, după gust.

17. Pogácsa – pogăci

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sunt un fel de pateuri cu brânză. Dacă le prinzi printre snacks-urile de la o petrecere, cu siguranță că nu te vei putea limita la un singur pateu de acest fel.

18. Körözött – pastă de brânză

Este un fel de hummus unguresc, făcut din brânză și ardei iute, servit cu legume.

19. Bejgli – rulada de ștrudel

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Un fel de cozonac în spirală, umplut cu nucă sau mac, mâncare tradițională servită de cele mai multe ori în perioada sărbătorilor de iarnă, în special de Crăciun.

20. Madártej – lapte de pasăre

Da, știm că păsările nu produc lapte, dar desertul acesta este un vis din găluște din spumă de lapte ce plutesc într-un sos de vanilie. Este o adevărată bombă pentru simțul gustativ și nu numai…

21. Flódni – prăjitură cu maimulte straturi

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Este de fapt o prăjitură tradițional maghiar-evreiască, ce conține cel puțin patru straturi de nucă, mere, mac și gem. Este desertul ideal pentru cei care nu se pot hotărî ce să mănânce din cele patru ingrediente la desert.

22. Rántott sajt – brânză pane

22

Brânza pane. Minunata brânză pane!!! Nu are nevoie de descriere

23. Túrogombóc

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Sunt găluște, respectiv papanași din brânză dulce. Sunt niște chifteluțe de brânză dulce fiartă, cu zahăr, tăvălite prin pesment, servite în general cu sos de vanilie sau smântână. Este un desert ușor, ideal pentru cină.

24. Túró rudi – ciocolată umplută cu brânză

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Ciocolată neagră umplută cu brânză dulce, este un brand al dulciurilor în Ungaria. Cele mai cunoscute din comerț sunt batoanele de ciocolată umplute cu brânză, de la firma Pottyoss, foarte cunoscute sub denumirea de Dotts.

25. Rakott Krumpli – cartofi gratinați

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Straturi de cartofi, cârnați, smântână și ouă sunt așezate într-un recipient și băgate la cuptor. Este o mâncare ce întrunește atât felurile de mâncare destinate micului dejun, cât și cinei, deci poate fi servită oricând.

26. Szilvásgombóc – găluște cu prune

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Un aluat de cartofi, asemănător pastelor gnochi, învelește prunele. Și este tăvălit prin pesmet prăjit în unt. Un deliciu servit cu smântână din plin. Un desert delicios.

27. Somlói galuska

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Găluște din aluat simplu, cu nucă și cu cacao, formează un trio legat printr-un sos de ciocolată , rom și evident multă frișcă. Evident un deliciu. Evident multă ciocolată.

28. Kakaós csiga – șarpe de ciocolată

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Ideal pentru micul dejun, lângă cafea. Un aluat de cozonac, spiralat și umplut cu ciocolată. Seamănă cu rulourile cu scorțișoară, doar că sunt cu ciocolată. Ce îți poți dori mai mult?

29. Hurka & Kolbász – cârnați

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Una dintre multele feluri de cârnați, făcuți din carne fiartă (hurcă) și afumată (kolbasz). Nu trebuie decât să îi mănânci cu pâine și este suficient să te lași cucerit de gusul lor. Dar acești cârnați sunt componenta principală pentru o serie întreagă de delicii culinare maghiare.

30. Lecsó – tocăniță de legume

Poză: Flickr.com

Poză: Flickr.com

Tocăniță de legume ce conține ceapă, roșii și ardei. Este unul din felurile ușoare de mâncare din bucătăria maghiară. Uneori este îmbunătățită cu ouă și cârnați. Minunat de mâncat doar alături de o felie de pâine.

31. Szaloncukor – bomboane fondante

Poză: Flcikr.com

Poză: Flcikr.com

Sunt bomboane de ciocolată umplute cu gem sau marțipan și în mod tradițional se agată în pomul de Crăciun. Uneori visele chiar devin realitate. Bomboanele au ajuns să crească în pom.

32. Nokedli – tăieței

Sunt paste mici, consistene, servite alături de tocănițe de carne sau legume, minunate și înlocuiesc cu succes orezul, ca garnitură la felurile principale.

33. În fine… Paprika

33

Ardei roșu iute pe care îl găsești sub formă de pastă sau pulbere, și bază pentru majoritatea mâncărurilor din bucătăria tradițională maghiară

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category